Fem funderingar efter svagt genrep

Försäsongsmatcher, Leksands IF / Permalink / 0
Leksand föll tungt mot Timrå i genrepet.
Foto: MittMedia.
 
Leksand föll tungt mot Timrå i sitt genrep inför säsongen. Timrå vann till sist med 4-1 efter att ha gjort tre mål på två minuter mot slutet av den första perioden. Ett tungt resultat för Leksand och nu ställs jag inför fem funderingar inför premiären mot Södertälje den 20 september. Borde klubben boka in en match till?
:::

Tex Williamsson hade stått tre matcher den här försäsongen för Leksand innan i kväll. Han hade släppt in två av 63 skott och hade 96.83 i räddningsprocent. Ett riktigt fint facit, som i den första perioden under två effektiva TIK-minuter, fick sig en rejäl smäll.

14.12: 1-0
15.25: 2-0
16.18: 3-0
 
Tre av åtta skott gick in och TexMex hade med sig en räddningsprocent på 62.50 in till den första periodvilan.

Inga smickrande siffror.

Samtidigt kände jag att detta fortfarande var en match som Leksand utan problem med lite effektivitet kunde vända. För, det var inte så att Timrå körde över Leksand i första, de var bara ruskigt effektiva under en tvåminutersperiod.
 
Samtidigt, om man skulle vända matchen, hade det varit något att ta sig in i säsongen: Att man kan vända underlägen. Därför var jag trots 3-0 i arslet inte så nedslagen efter första 20.
:::

Men spelet blev inte mycket bättre i den andra perioden. Ställningen var fortsatt 3-0 efter 40 minuters spel. En mittakt där Leksan vann skotten med 8-5, men det tog 16 minuter innan man skapade en ordentlig farlighet.

Jag tycker att det kanske syns att Leksand haft en del spelare borta i perioder under försäsongen. I kombination med att man spelat få matcher, har tiden i match inte riktigt funnits för att bygga kemi i kedjorna.
:::

Hela 832 personer såg matchen på plats. Folkfest!
:::

I den tredje perioden gick Timrå upp till 4-0, tyvärr via en rejäl tavla av Williamsson. Ett skott från snäv vinkel som han 'bara' ska styra bort, letar sig in mellan plockhandsken och benskyddet. Fyra-Noll.
:::

Leksand fick ett tröstmål. Patrik Norén sköt och Oskar La-La-Lang "knackstyrde" läckert in 4-1. Därmed ingen nolla för Viktor Brattström i Timrås mål. Alltid något att glädjas åt.
:::

Oliver Larsen fick med sig en andraassist på målet. Kul! En av Leksands bästa spelare i den här matchen. En riktig talang tydligen som Challe talade gott om i poddens första avsnitt. Kan bli kul att följa i vinter.
:::

Det här var sammanfattningsvis inget bra genrep för Leksand. Och det finns en del frågor som kommer till mig, nu när sista matchen är spelad. Här kommer mina fem största funderingar inför seriepremiären 20 september mot Södertälje:

1. Hur mår våra poänggörare?
En assist på Porsberger, en assist på Ollas, noll poäng på Grönberg, inga poäng på Knuts och en Mattias Ritola som inte spelat en sekund – med mera. Leksands poängskörd under försäsongen måste ändå vara ett litet orosmoln.
 
2. Hur är det med kemin mellan försvarare och forwards?
Det var vid många tillfällen under kvällens match som det inte kändes som om det fanns någon plan för forwards när försvarare kom upp med pucken över egen blå och skulle fördela den vidare. Ofta pumpades pucken. Jag skulle vilja veta hur tänket går där, vad försvararna ska göra och hur forwards ska tänka.

3. Hur är läget med kemin i kedjorna?
Jag tycker att Oskar Lang är försäsongens bästa forward för Leksands del. Han kliver av med tre mål på fem matcher, bästa målskytt och när han finns på isen händer det saker. Kedjan med Bemström, Grönberg och Martin K var bra i kväll. Men i övrigt, känns det som att det finns mycket att jobba med här.

4. Hur mår Mattias Ritola?
Han kan bli viktigare än vad vi tror. En spelare som kommer att få våra forwards att tävla och som själv ska producera mycket poäng. Ritto kom in i slutet av säsongen i fjol och var inte redo att axla den stora roll han fick slängd på sig. Nu har han varit borta på grund av en blindtarmsoperation och inte spelat något på försäsongen. Hur lång tid kommer det att ta för Leksand att få in honom på den nivån klubben behöver?

5. Kan våra backar skjuta?
Visst, frågan i sig är ställd här i det hårdaste laget. Men jag tycker att våra backar skjuter för dåligt och för sällan. Många backar i kväll fick sekunder på sig ensamma med pucken på blålinjen, men väntade antingen för länge eller slängde in ett höstlöv. Ställ in siktet, lyft klubban och skjut ordentligt. Det kommer att bli viktigt. Lagen som går långt har inte bara poängproducerande forwards, utan även backar.
:::

Kanske borde Leksand boka in en match till? Premiären är ändå tolv dagar bort.
:::

Tex förresten.
Han stannar på sju insläppta mål på tre matcher.
Räddade 75 av 81 skott och stannar på 92,59 i räddningsprocent.
Trots kvällens mindre lyckade insats, är det ändå en fin summering.

TIMRÅ - LEKSAND 4-1 (3-0, 0-0, 1-1)
Skott: 18-26 (9-5, 8-5, 84)
Utv-min: 8-8 (2-4, 0-2, 6-2)

1-0 (14.12) Johan Persson (Jansson)
2-0 (15.25) Anton Wedin (Liljedahl, Karlsson)
3-0 (16.18) Johan Persson (utan assist)

Inga mål i den andra perioden

4-0 (43.54) Emil Berglund (Kaijser)
4-1 (59.15) Oskar Lang (Norén, Larsen)

Liknande inlägg

Till top