Nollat på hemmaplan – för andra matchen i rad

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
Jens Nielsen ny coach i Leksands bås efter att Åkerblom lämnat.
Foto: C More

Förra hemmamatchen blev Leksand nollat mot Almtuna, då föll man med 1-0. Efter 6-2-förlusten senast mot Tingsryd fick Markus Åkerblom lämna sitt jobb. J20-tränaren Jens Nielsen tog över.

I sin första match blev hans hår en nyans gråare, när Leksand blev nollat på nytt efter 3-0 till AIK. Sex mål på de fem senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Även om detta var ett steg framåt återstår den stora frågan: Hur ska laget vända detta?
:::

Först och främst rätt av Leksand att agera. Markus Åkerblom visade sig vara en felrekrytering från början och Mikael Karlberg valde att agera innan det hade gått alldeles för långt. Många hade slagit fast detta redan för några omgångar sedan, jag kan förstå att man ändå gav Åkerblom lite tid.

Men det blev inte bättre, snarare tvärtom och därför fick "Mackan" motvilligt säga hejdå. En naturlig lösning – som jag själv var inne på det senaste podavsnittet – är att ta in J20-tränaren, i det här fallet Jens Nielsen. Så blev det, Nielsen in tillsammans med Elias Granath.

Jag tänker inte granska deras arbete med det här laget alls genom den här matchen. Detta då de haft en, kanske två, träningar med a-laget och inte alls fått plocka in sina idéer om det är något de vill ändra på.

Därmed: Inte Nielsen/Granaths fel att det såg ut som det gjorde i kväll.
:::

Med det sagt.

Anton Karlsson, Martin Karlsson och Tobias Forsberg var Leksands bästa forwards i den här matchen. Jesper Ollas, Mattias Ritola, David Åslin, Alex Friesen med flera helt osynliga långa delar av matchen.
:::

Så länge attityden sviker, spelar det ingen roll vem du ställer i båset. Jag tycker att Leksand sett till två perioder ändå gör en bättre match. I alla fall om man jämför med hur det sett ut de senaste omgångarna.

Men i den tredje, händer individuella saker som gör att kollektivet till sist förlorar. Alex Friesen knackar en klubba ur händerna på en AIK-spelare bakom offensiv kasse i eget powerplay tidigt i tredje.

Visst finns det rutinerade motståndare som håller klubborna lite lösare och som gärna släpper vid en beröring. Men knackningen från Friesen var tydlig och omöjlig att inte ta en tvåa på.

Så får man inte göra i powerplay.
:::

Vid AIK:s 2-0-mål glider Anton Karlsson 10-12 meter i sitt arbete hemåt. Om han hade jobbat stenhårt – som man ALLTID ska kunna kräva av varenda spelare i den här truppen – hade Jens Jakobs aldrig fått öppet mål till att utöka stockholmarnas ledning.
:::

Leksands bästa kedja sett över hela matchen:
Fredrik Forsberg - Isac Skedung - William Wikman.
:::

Jag valde i kväll att sätta Ritola lite under lupp. För det är ändå anmärkningsvärt att en spelare med hans kaliber inte lyckas med mer än vad han gör på isen.

Men när man synar honom, är det inte så konstigt. Det ligger självklart mycket hos honom själv. Han åker och lunkar, slår passningar bakom ryggen till fel adress, är irriterad på motståndare och ser inte alls ut att vara i harmoni. Och är det någon spelare som smittar av sig på de andra, så är det en såpass etablerad spelare som Ritola, som ska vara en ledare.

Jag vet inte hur han är i båset, han klappar säkerligen om sina lagkamrater och hejar på, men på isen kräver jag så mycket mer av Mattias Ritola.
:::

Vad ska vi egentligen säga om Leksands powerplay? 

"Under all kritik" är lätt att ta till. Och det är också sant. Med så mycket kvalitet i spelartruppen är det skrämmande att man spelar så dåligt som man gör. Man skapar knappt målchanser – alls.

Det här måste bli så mycket bättre.
:::

Men det finns också spelare som det är roligare att se. Oliver Larsen är en av dessa. Den unge backtalangen har inte många fel där ute. Han står för en felfri insats och imponerar på mig. Stark i egen zon, leverar bra passningar uppåt i banan. Om jag ska plocka ut sex backar ur vår trupp är han den jag tar ut som nummer två, efter Lindgren.
:::

Johannes Johannesens hemmadebut?

Jodå, det syns förstås att det finns mycket hockey i denna norrbagge. Men samtidigt, det är märkligt att vi exempelvis spelar honom i powerplay. Vilket vi gjorde redan i första matchen när han ännu inte hade tränat med laget. Kanske ligger svaret mycket i hans fattning på klubban och bristen på högerfattade backar.
:::

– Vi måste sätta oss ner och konkret kolla vad det är vi ska göra. Vi måste jobba med powerplay-spelet och få upp pucktempot. Men också titta på vart man gör målen någonstans, för vi gör ju inga mål alls. Det finns verkligen mycket att jobba med, sade Jens Nielsen till C More.

Nielsen fortsätter:

– Killarna var ändå jättepositiva där inne. De var överens om att detta var bästa matchen på länge och vi är övertygade om att om vi spelar så här kommer detta att vända.
:::

Och så möter vi Timrå på bortaplan härnäst. Yes!

Vila hjärtat till onsdag.

LIF - AIK 0-3 (0-1, 0-0, 0-2)
Skott: 34-29 (16-2, 6-13, 12-14)
Utv-min: 18-18 (2-4, 6-8, 10-6)
Publik: 4902 personer

0-1 (05.42) Eric Norin (Jakobs, Frödén) spel 5-mot-4

Inga mål i andra perioden

0-2 (52.55) Jens Jakobs (Frödén, Almtorp)
0-3 (59.44) Eric Norin (utan assist) (öppen kasse)

Liknande inlägg

Till top