Ett effektivt Leksand slog Västervik med 6-1

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
Leksand vann till sist komfortabelt borta mot Västervik.
Foto: C More

Ett effektivt Leksand åkte till Västervik och vann med 6-1. Emil Bemström gjorde mål igen, Alex Friesen likaså och Jonas Arntzen visade att han är att lita på när Tex Williamsson inte finns tillgänglig för spel.

Dessutom passade ett par spelare på att sätta första målet för säsongen.

:::

Om vi inleder med en kort summering, så kändes det efter första perioden som om det hade varit rättvist med en ledning på två i stället för ett mål för Leksand.

Och hade Västervik fått utdelning utefter spelövertag, så hade man ätit ikapp och gått förbi under mittperioden – som Leksand till sist vann med 3-1, 4-1 totalt. Det var maximalt utdelning för de blåvita gästerna.

I tredje perioden bevakade Leksand. Det var inte speciellt vackert, men det kräver jag inte heller. Speciellt inte på bortaplan med en tremålsledning. Då får det se ut lite hur som helst, så länge tre poäng följer med på bussen hem. Dessutom satte man ett par puckar till mot slutet.
:::

I kväll var vår "brunkande" lina med Tobbe, Knutte och Martin Karlsson poängledande. Kul! Snipern T Forsberg knackade in sitt tredje mål för säsongen och Knuts satte sitt första. Martin plockade in två ass. Viktigt att även den här typen av spelare får vara med och producera.
:::

Andraperioden, som sagt. Den går till Västervik i puckinnehav och spelövertag. Men ett effektivt Leksand – som i början av säsongen inte kunde göra mål – fick maximal utdelning.

Extra fint var Friesens 3-1-mål när han fintar bort sin bevakning i mittzon, kommer fri från vänster, skjuter i skäret och ställer därmed Fransson i hemmakassen. Vackert! Hans tredje mål för säsongen. Och där gick också mycket  av luften ur Västervik.
:::

Emil Bemström gjorde mål i kväll igen, mål för andra matchen i rad. En spelare som jag tycker ska vara permanent i Leksands a-lag från och med nu, om inte tidigare. Han har förtjänat sin plats.
:::

Matchens märkligaste situation var ändå denna som ni kan se nedan (om inte klippet syns, klicka på länken). Den här situationen gav alltså Daniel Bertov två minuter för "interference".

Det är det märkligaste domslutet jag har sett på... mycket länge.

:::

Oliver Larsen fick spräcka sin målnolla i Leksand i kväll. Även om det var i öppen kasse, unnar jag verkligen honom det där målet. Jag är – som jag varit inne på i alldeles för många matchrapporter redan – löjligt förtjust i denne duktiga dansk.
:::

Jonas Arntzen stod för en fin match, även om han bara fick 17 skott mot sig totalt. Han kliver dessutom av isen med en assist (till Larsens 5-1-mål).
:::

Det här var Leksands första seger på bortais för säsongen. Samtidigt var det första gången som Västervik blev nollat på sin hemmaplan. Sviter är väl till för att brytas, inte sant? (Men vi bygger gärna på vår ett gäng matcher till...)
:::

Leksands powerplay fungerar inte alls. Då provar Leffe och Jensa något nytt: Ritola och Bemström på blå. Det fungerade inget vidare detta heller. Men varför inte försöka, då Leksands backar inte är särskilt skottvilliga.

Jag vet inte om det finns någon statistik på det. Men jag tror inte att det är många lag i Hockeyallsvenskan som har färre backskott än vad Leksand har hittills den här säsongen.
:::

Jag skulle tro att det är detta som sportchefs-Challe tittar på allra mest. Att försöka få in en eller ett par skottvilliga backar. För det behövs en Ytterell/Hersley-typ på blålinjen när det väl ska avgöras till våren. Så är det.
:::

Det är fortsatt roligt att se Leksand spela ishockey och det känns alldeles fantastiskt!
:::

VÄS - LIF 1-6 (0-1, 1-3, 0-2)
Skott: 17-31 (6-8, 8-11, 3-12)
Utv-min: 6-2 (2-2, 0-0, 4-2)
Publik: 2112 personer (fullsatt)
 
0-1 (09.49) Tobias Forsberg (3) (Norén)
 
0-2 (24.37) Jon Knuts (1) (M Karlsson)
1-2 (28.16) Jacob Tenemyr (Gustavsson, Wahlberg)
1-3 (37.19) Alex Friesen (3) (M Karlsson)
1-4 (38.35) Emil Bemström (Åslin, Johannesen)

1-5 (57.01) Oliver Larsen (1) (Arntzen) öppen kasse
1-6 (59.33) Martin Grönberg (2) (F Forsberg, Porsberger)

KVÄLLENS ÖVRIGA RESULTAT:
Södertälje - Karlskoga 6-3
Almtuna - Pantern 1-3
Tingsryd - Vita Hästen 4-1
Timrå - Troja 1-0 efter förlängning

Leksands nya poängkedja leder laget till seger

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
Leksand tog tredje raka segern när Oskarshamn besegrades.
Foto: C More

Det blev 4-0 i fredags mot Karlskoga. Detta följde Leksand upp med en ny seger, denna gång med 3-1 över Oskarshamn i en rätt grinig tillställning. Såpass het att målvakts-Tex fick lämna isen ett par minuter från slutet – efter en skallning mot en IKO-forward.

Leksand har fått en stark poängkedja som numera leder laget.

Mer om den målvaktssituationen längre ned.
:::

Leksand kom till den här matchen utan Johan Porsberger, utan Oskar Lang och utan lagpappan, Fredrik Lindgren. Då var det roligt att se andra spelare ta för sig. Som exempelvis Emil Bemström som satte 1-0 i powerplay, tolv minuter in i den första perioden.

Ett distinkt avslut mellan benen på IKO-målvakten från Bemström som jag unnade det här målet. Jag hoppas och tror att han får fortsatt gott om speltid framöver.
:::

Leksand har fått en klar poängledande kedja. Det är den med Mattias Ritola, Alex Friesen och – kanske lite oväntat – Anton Karlsson.

Den sistnämnde passar in alldeles utmärkt och har en viktig roll. I kväll var han en av planens bästa spelare – ja kanske rentav den bästa – och fick också prägla insatsen med 3-0-målet i öppen bur.

Ritola stod för mål för tredje matchen i rad och har plötsligt tagit sig upp på 4+5 på tolv matcher. Skön sarghets också vid Ritolas mål som i den här matchen betydde 2-0.

Då snyggt framspelad av Anton Karlsson. Det såg ut som någon slags "NHL18-bugg-pass" när Anton snurrade runt i en fint och liksom med ryggen mot målet chippade fram pucken till Rittos blad.

En distinkt avslut fri med målvakten därefter.

– Jag gillar att chocka folk. Jag vill visa att jag kan spela puck samtidigt som jag också kör med min brunkiga spelstil. Jag har fastnat i ett fack om att jag ska åka runt och tacklas, men innan det var jag ganska spelskicklig. Jag hade väl tappat det, men det börjar komma tillbaka nu .Jag tycker det är skitkul att spela med Ritola och Friesen. Kemin sitter verkligen där och det finns ingenting att klaga på, detta säger Anton Karlsson till DT.
:::

Den tredje länken i den kedjan, Alex Friesen, stod inte för en, inte för två utan för tre assist i matchen och placerar sig på 2+9 på tolv matcher. Det ger honom en ledning i den interna poängligan och också en topp-tio-placering i Hockeyallsvenska poängligan.
:::

Tex Williamsson var tillbaka i kassen efter några matchers frånvaro och han fick en minst sagt hetsig match. Det var vid ett flertal tillfällen som han blev påkörd under matchens gång. Och vid något tillfälle var pucken inte ens i närheten.

Med detta sagt, förstår jag att Tex lackade när det återstod 1.45 av matchen. Då blev han på nytt påkörd i sin målgård och tappade fattningen för ett par sekunder. Han ställde sig upp och slog hjälmen mot en IKO-forwards egen hjälm. En "skallning" som gav Tex ett matchstraff.

En sekvens som betyder att Williamsson är avstängd i bortamatchen mot Västervik nästa fredag. Onödigt, förstås, av Tex, som med ett leende bara kunde lämna isen.

Well, han höll trots allt nollan. Räddade 27 av 27 skott.

– De bröstade upp sig och jag skulle stå upp för mig själv. Det är sånt där löjligt som vi grabbar gör ibland. Och det är onödigt att jag skallar honom, säger Tex till lagets hemsida.
:::

Arntzen fick komma in. Han fick ett skott mot sig och det gick i mål. Tungt kort inhopp för norrmannen. Jag känner mig dock trygg i att ha honom i kassen mot Västervik i nästa match. Han har visat att han håller på den här nivån.
:::

Daniel Bertov fick ett skott i ansiktet och blev sänkt till isen. Han reste sig, åkte ut och sydde och kom sedan tillbaka in i matchen med galler på hjälmen. En riktig krigare.
:::

Svärfar var på plats i Leksand för att se matchen.

Han satt nära Leksands bås och bidrog med lite iaktagelser kring våra nya coachers arbete i båset.

"Leffe aktiv i båset. Delar ut order till Jens som snackar med forwards. Själv snackar han med backarna. Väljer ut någon och tar snack och en positiv ryggdunk. Björnstad fick första positiva återkopplingen. Fick senare spela boxplay. Alsing fick också en genomgång."

Lyxigt för Blåvita Krigare att ha sin egen spanare på plats på matcherna.
:::

Jag tycker att Oskarshamn gör en bra match. Speciellt imponeras jag av lagets powerplay. Nu fick man ingen utdelning i kväll, förutom 3-1-målet, när det redan var försent.

Men man har ett bra pucktempo och hotar från flera håll. Jag blir inte alls förvånad om IKO plockar en topp-åtta-placering till sist. Lär dock sjunka från sin andraplats som man har i dagsläget med 22 inspelade poäng.

Detta var Oskarshamns tredje förlust.
:::

En sjundeplats i tabellen nu och plötsligt bara sju poäng upp till serieledande Timrå (med en match mer spelad). Det går snabbt uppåt när man väl har börjat vinna.
:::

Segt med ett uppehåll till nästa fredag. Vore bara att bara köra på nu när vi har fått upp tempot. Åh andra sidan, en chans för Leffe att jobba vidare med sitt nya lag och kanske kan vi få tillbaka ett par av de spelare som står på frånvarolistan.
:::

Jag tycker att det kan vara läge att plocka upp Kalle Eriksson från J20. Sebastian Björnstad blandar bra byten med mindre bra. Någon ordentlig "indianare" i kväll. Kanske läge att testa Kalle som förtjänat en chans med fina insatser i J20.
:::

Jag lämnar er annars med rörligt på Leffe Carlsson efter kvällens seger. Cred till Leksands IF som har börjat jobba lite med rörligt som detta. Det ger ett annat liv till hemsidan, mycket bra.
:::

LIF - IKO 3-1 (1-0, 0-0, 2-1)
Skott: 23-28 (7-8, 9-7, 7-13)
Utv-min: 31-10 (2-2, 2-0, 27-8)
Publik: 4145 personer

1-0 (12.21) Emil Bemström (Friesen, Ritola) spel 5-mot-4

Inga mål i den andra perioden

2-0 (46.47) Mattias Ritola (A Karlsson, Friesen)
3-0 (55.42) Anton Karlsson (Friesen) öppen kasse
3-1 (59.19) Ludvig Elvenes (Olhaver, Björk) spel 5-mot-4

Leksand nollade BIK – såg ut som ett nytt lag

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
Fredrik Forsberg satte 3-0 i den andra perioden när Leksand slog Karlskoga.
Foto: C More

Plötsligt fanns det spelglädje. Plötsligt fanns det pucktempo. Och plötsligt såg det ut att finnas en matchplan. Tänka sig så fort det kan gå att få en spelartrupp att se ut som ett helt nytt lag.

Med detta sagt, hade Leksand inga problem med att besegra Karlskoga hemma i Tegera Arena. Efter två raka matcher på hemmais utan mål, fick publiken jubla när det bästa blåvita laget vann med 4-0.

Det var äntligen roligt att se Leksand spela ishockey igen. Visst blev matchen mot Timrå senast till sist trevlig, men detta var ytterligare ett par steg i rätt riktning.
:::

Alex Friesen fortsätter att imponera på mig. Han spelar i fem-mot-fem, i boxplay, i powerplay och är en stor tillgång i samtliga spelformer. Leder den interna poängligan gör han också numera efter 1+1 i kväll med 2+6 totalt.

Vackert mål fram till 1-0 också när han kommer ren från höger och snärtar upp pucken i kry-kry-krysset. Det blir inte mycket mer kryssmaska än sådär. Väldigt fint.
:::

Det var en förstaperiod där Leksand dominerade och vann skotten med 16-5. I den andra jämnade spelet ut sig och Karlskoga kom in i matchen. Då klev Jonas Arntzen in i handlingen och höll borta gästerna från en kvittering. I stället kunde Leksand utöka.

Mattias Ritola nätade med ett rent klassavslut fram till 2-0 och plötsligt har Ritto nätat i två raka matcher – vår stora stjärna har vaknat.

Ren klass pratar vi också om vid 3-0:an. Visst, backhandflippen från Freddie Forsberg ska väl målvakten ta, men dragningen där innan var riktigt fin, så hela situationen var värd att sluta med sarghets – som den nu gjorde.
:::

Inför den tredje höll jag med Rolf:
:::

För så var det. Jag ville se mer! Och även om den tredje perioden mest spelades hem av Leksand, så fick vi se mer fina prestationer. Som Kapten Jeppes styrning på Danne Bertovs skott. Och så var det 4-0.

Skönt för Ollas att spräcka sin målnolla för säsongen.
:::

Det ska sägas att allt inte var positivt, men vem hade förväntat sig det? Det är klart att det finns saker att jobba på. Leksand är fortsatt ett lag som det går att spela fast i egen zon och som det går att straffa i snabba omställningar. Kvällens motstånd hade absolut kunnat göra mer match av detta vid lite bättre utdelning.
:::

Och när vi ändå då pratar om utdelning, så var ju förstås Arntzen en stor del i att Leksand vinner så klart som man gör. Stort grattis, Jonas, till nollan! Några av kvällens räddningar var dessutom riktigt kvalificerade.

Jag vet inte om det var Swehockey som skojade med oss igen eller vad det var, men timmen innan nedsläpp verkade det som att Williamsson skulle stå. Så blev det inte, utan Arntzen fick förtroendet – och tog det. Snyggt!
:::

Det var så kul att se laget ha roligt. Plötlsigt har man knäppt av de där ryggsäckarna som vägde 200 kilo enligt Mackan Åkerblom. Nu spelar man ut. Jag fascineras av det här. Att det från en dag till en annan kan vara sådan skillnad. Och det är ju inte så att Leffe hunnit sätta någon prägel på laget. Men vissa gör tydligen detta bara genom sin blotta närvaro.
:::

Vacker bild.

 

Mattias Ritola fick hatten av Tobbe Forsberg efter matchen. #leksandsif

Ett inlägg delat av Leksands IF (@leksandsif) Okt 20, 2017 kl. 12:24 PDT

:::

Det är alltid kul att se Fredde Forsberg, Skedung och Wikman. Ung lina med massor av vilja. Jag hoppas och tror att den får fortsatt förtroende. Jag kan inte se varför den inte skulle få det.
:::

LIF - BIK 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)
Skott: 31-26 (16-5, 9-12, 6-9)
Utv-min: 8-8 (2-6, 4-2, 2-0)
Publik: 4113 personer

1-0 (16.25) Alex Friesen (Åslin, Ritola)

2-0 (20.58) Mattias Ritola (A Karlsson)
3-0 (32.14) Fredrik Forsberg (Skedung)

4-0 (47.22) Jesper Ollas (Bertov, Friesen)
Till top