Leksand nollade BIK – såg ut som ett nytt lag

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
Fredrik Forsberg satte 3-0 i den andra perioden när Leksand slog Karlskoga.
Foto: C More

Plötsligt fanns det spelglädje. Plötsligt fanns det pucktempo. Och plötsligt såg det ut att finnas en matchplan. Tänka sig så fort det kan gå att få en spelartrupp att se ut som ett helt nytt lag.

Med detta sagt, hade Leksand inga problem med att besegra Karlskoga hemma i Tegera Arena. Efter två raka matcher på hemmais utan mål, fick publiken jubla när det bästa blåvita laget vann med 4-0.

Det var äntligen roligt att se Leksand spela ishockey igen. Visst blev matchen mot Timrå senast till sist trevlig, men detta var ytterligare ett par steg i rätt riktning.
:::

Alex Friesen fortsätter att imponera på mig. Han spelar i fem-mot-fem, i boxplay, i powerplay och är en stor tillgång i samtliga spelformer. Leder den interna poängligan gör han också numera efter 1+1 i kväll med 2+6 totalt.

Vackert mål fram till 1-0 också när han kommer ren från höger och snärtar upp pucken i kry-kry-krysset. Det blir inte mycket mer kryssmaska än sådär. Väldigt fint.
:::

Det var en förstaperiod där Leksand dominerade och vann skotten med 16-5. I den andra jämnade spelet ut sig och Karlskoga kom in i matchen. Då klev Jonas Arntzen in i handlingen och höll borta gästerna från en kvittering. I stället kunde Leksand utöka.

Mattias Ritola nätade med ett rent klassavslut fram till 2-0 och plötsligt har Ritto nätat i två raka matcher – vår stora stjärna har vaknat.

Ren klass pratar vi också om vid 3-0:an. Visst, backhandflippen från Freddie Forsberg ska väl målvakten ta, men dragningen där innan var riktigt fin, så hela situationen var värd att sluta med sarghets – som den nu gjorde.
:::

Inför den tredje höll jag med Rolf:
:::

För så var det. Jag ville se mer! Och även om den tredje perioden mest spelades hem av Leksand, så fick vi se mer fina prestationer. Som Kapten Jeppes styrning på Danne Bertovs skott. Och så var det 4-0.

Skönt för Ollas att spräcka sin målnolla för säsongen.
:::

Det ska sägas att allt inte var positivt, men vem hade förväntat sig det? Det är klart att det finns saker att jobba på. Leksand är fortsatt ett lag som det går att spela fast i egen zon och som det går att straffa i snabba omställningar. Kvällens motstånd hade absolut kunnat göra mer match av detta vid lite bättre utdelning.
:::

Och när vi ändå då pratar om utdelning, så var ju förstås Arntzen en stor del i att Leksand vinner så klart som man gör. Stort grattis, Jonas, till nollan! Några av kvällens räddningar var dessutom riktigt kvalificerade.

Jag vet inte om det var Swehockey som skojade med oss igen eller vad det var, men timmen innan nedsläpp verkade det som att Williamsson skulle stå. Så blev det inte, utan Arntzen fick förtroendet – och tog det. Snyggt!
:::

Det var så kul att se laget ha roligt. Plötlsigt har man knäppt av de där ryggsäckarna som vägde 200 kilo enligt Mackan Åkerblom. Nu spelar man ut. Jag fascineras av det här. Att det från en dag till en annan kan vara sådan skillnad. Och det är ju inte så att Leffe hunnit sätta någon prägel på laget. Men vissa gör tydligen detta bara genom sin blotta närvaro.
:::

Vacker bild.

 

Mattias Ritola fick hatten av Tobbe Forsberg efter matchen. #leksandsif

Ett inlägg delat av Leksands IF (@leksandsif) Okt 20, 2017 kl. 12:24 PDT

:::

Det är alltid kul att se Fredde Forsberg, Skedung och Wikman. Ung lina med massor av vilja. Jag hoppas och tror att den får fortsatt förtroende. Jag kan inte se varför den inte skulle få det.
:::

LIF - BIK 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)
Skott: 31-26 (16-5, 9-12, 6-9)
Utv-min: 8-8 (2-6, 4-2, 2-0)
Publik: 4113 personer

1-0 (16.25) Alex Friesen (Åslin, Ritola)

2-0 (20.58) Mattias Ritola (A Karlsson)
3-0 (32.14) Fredrik Forsberg (Skedung)

4-0 (47.22) Jesper Ollas (Bertov, Friesen)

Leksand visade stark moral – vände mot Timrå

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
Tobia Forsberg avgjorde i förlängningen när Leksand vände mot Timrå.
Foto: C More

En minst sagt knackig inledning på säsongen, en sparkad coach och nollade senast mot AIK. Tidigt 2-0-underläge mot Timrå. Var det dags för en ny torsk? Nej. Det var äntligen dags för Leksand att visa moral, att man faktiskt kan spela ishockey och att man kan vinna matcher. Äntligen!

Det blev som sagt en tung start på matchen. Redan efter fem minuter tog Timrå ledningen och två minuter senare stod det 2-0 på resultattavlan. Då kände jag redan då att, 'jaha, ännu en match som är över efter bara några minuter'. Men så lättad jag är såhär i efterhand att det inte blev så!

Alex Friesen gör sin bästa match för säsongen. Det var det fler spelare som gjorde, men han var en av de starkast lysande där ute. Han kliver av isen med två assist och hade hans kedjekamrater tagit vara på de hetaste chanserna han spelade fram dem till, hade det blivit tre-fyra till.

Det var också han som låg bakom den viktiga reduceringen till 2-1. Anton Karlsson tryckte in pucken efter kanadensarens fina förarbete. Antons första kassen för säsongen.

Mittperioden inleddes med att Patrik Norén satte 2-2. Redan efter 48 sekunder letade han upp en lös puck mellan tekningsciklarna och snärtade läckert dit kvitteringen. Leksand hade ätit upp ett tvåmålsunderläge, detta för första gången den här säsongen.

Timrå tog på nytt ledningen, men då klev en spelare som vi väntat länge på in i handlingen. Mattias Ritola fick pucken till höger innanför offensiv blå, drog mot mål, bjöd på en läcker 'klubba-skridsko-fint' innan han hittade en lucka bakom ex-leksingen Haukeland i Timrås mål. 3-3.

Den tredje perioden blev mållös och vem klev fram i förlängningen? Tobias Forsberg såklart! Han forcerade in pucken som bara Tobbe-Fopp kan när han kom 2-mot-1 mot TIK-kassen. Och efteråt släppte han klubban, firade och blev omringad av en jublande Leksandstrupp.

En så viktig seger för Leksand. Så mycket mer än bara två poäng.
:::

Jonas Arntzen gör inte sin bästa match. Vid 1-0-målet släpper han en mycket svag retur rakt ut som ger Johan Persson öppet mål fram till ledningskassen och likaså vid hemmalagets 3-2-mål. Även då en isare mot bortre benskyddet där norrmannen bara skyfflar pucken rakt ut.

Där har Arntzen en del att jobba på så länge Tex "vilar" och inte är med.
:::

Detta var i särklass Leksand bästa match för säsongen, dessutom mot bäst tänkbara motstånd. Timrå förlorade förvisso senast mot Karlskoga och har nu två raka förluster, men det är ett bra lag.

Jonathan Dahlén har inte direkt gjort laget sämre, vilken spelare. Starkt ändå av Leksand som håller honom poänglös i den här matchen.

Man ser annars hur duktiga Timrå är på att ställa om sitt spel. Det går ruskigt snabbt och gång på gång straffades Leksand när de rödklädda ställde om.
:::

På tal om rödklädd så var det fritt fram att använda klubban som yxa och dragkrok i matchen. Jag gillar inte att bry mig om domare och lägga energi på den randiges insats, men kom igen nu.

I en så här pass jämn match slutar utvisningsminuterna 2-10. Inte David Bergmans bästa match i karriären. Många gånger var det leksingar som föll vid hakande klubba, men ingen åtgärd. Det hände också när det hände åt andra hållet ska sägas, men inte lika ofta.

Därmed ännu skönare att det slutade med en seger till sist.
:::

Det där målet som Ritola gör fram till 3-3. Det var inte bara viktigt i matchen, det var också viktigt för Ritto och hans fortsättning på den här säsongen. Han behövde det så mycket och det såg man inte minst vid plexiglashets-firandet efter kassen.
:::

– Det känns hur skönt som helst, det är mycket skönare att vinna än att förlora. Vi har aldrig hoppat så högt där bak i båset som efter det avgörandet målet, säger Jens Nielsen till DT efter matchen.

– Vi kommer ut till andra perioden och kör över dem fullständigt, där de får ett ganska billigt mål. Där kommer de enkelt undan. Segern betyder jättemycket. Vi åker till Timrå på bortaplan och lyckas vinna, vi visar att vi är ett bra lag och att vi ska vara med högst upp i tabellen.
:::

Oliver Larsen, vilken fin spelare det är.
Han har inte många misstag där ute.
:::

Samtidigt som jag skriver detta skriver Leksands IF att Leif Carlsson kliver in som ny tränare i Leksand. Han får med sig Jens Nielsen i båset
 
En tränare som vet hur man vinner.
Kontraktet skrivet över denna och nästa säsong.
:::

TIK - LIF 3-4 efter förlängning (2-1, 1-2, 0-0, 0-1)
Skott: 29-29 (14-6, 8-11, 7-11, 0-1)
Utv-min: 2-10 (0-4, 2-2, 0-2, 0-2)
Publik: 3702 personer

1-0 (05.09) Johan Persson (Wedin, Hardegård)
2-0 (07.39) Jeremy Boyce-Rotevall (Johnsson, Berglund) spel 5-mot-4
2-1 (08.37) Anton Karlsson (Friesen)

2-2 (20.48) Patrik Norén (T Forsberg)
3-2 (34.02) Filip Hållander (Larsson, Boyce-Rotevall)
3-3 (37.23) Mattias Ritola (A Karlsson, Friesen)

Inga mål i den tredje perioden

3-4 (62.17) Tobias Forsberg (utan assist)

Liknande inlägg

Nollat på hemmaplan – för andra matchen i rad

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
Jens Nielsen ny coach i Leksands bås efter att Åkerblom lämnat.
Foto: C More

Förra hemmamatchen blev Leksand nollat mot Almtuna, då föll man med 1-0. Efter 6-2-förlusten senast mot Tingsryd fick Markus Åkerblom lämna sitt jobb. J20-tränaren Jens Nielsen tog över.

I sin första match blev hans hår en nyans gråare, när Leksand blev nollat på nytt efter 3-0 till AIK. Sex mål på de fem senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Även om detta var ett steg framåt återstår den stora frågan: Hur ska laget vända detta?
:::

Först och främst rätt av Leksand att agera. Markus Åkerblom visade sig vara en felrekrytering från början och Mikael Karlberg valde att agera innan det hade gått alldeles för långt. Många hade slagit fast detta redan för några omgångar sedan, jag kan förstå att man ändå gav Åkerblom lite tid.

Men det blev inte bättre, snarare tvärtom och därför fick "Mackan" motvilligt säga hejdå. En naturlig lösning – som jag själv var inne på det senaste podavsnittet – är att ta in J20-tränaren, i det här fallet Jens Nielsen. Så blev det, Nielsen in tillsammans med Elias Granath.

Jag tänker inte granska deras arbete med det här laget alls genom den här matchen. Detta då de haft en, kanske två, träningar med a-laget och inte alls fått plocka in sina idéer om det är något de vill ändra på.

Därmed: Inte Nielsen/Granaths fel att det såg ut som det gjorde i kväll.
:::

Med det sagt.

Anton Karlsson, Martin Karlsson och Tobias Forsberg var Leksands bästa forwards i den här matchen. Jesper Ollas, Mattias Ritola, David Åslin, Alex Friesen med flera helt osynliga långa delar av matchen.
:::

Så länge attityden sviker, spelar det ingen roll vem du ställer i båset. Jag tycker att Leksand sett till två perioder ändå gör en bättre match. I alla fall om man jämför med hur det sett ut de senaste omgångarna.

Men i den tredje, händer individuella saker som gör att kollektivet till sist förlorar. Alex Friesen knackar en klubba ur händerna på en AIK-spelare bakom offensiv kasse i eget powerplay tidigt i tredje.

Visst finns det rutinerade motståndare som håller klubborna lite lösare och som gärna släpper vid en beröring. Men knackningen från Friesen var tydlig och omöjlig att inte ta en tvåa på.

Så får man inte göra i powerplay.
:::

Vid AIK:s 2-0-mål glider Anton Karlsson 10-12 meter i sitt arbete hemåt. Om han hade jobbat stenhårt – som man ALLTID ska kunna kräva av varenda spelare i den här truppen – hade Jens Jakobs aldrig fått öppet mål till att utöka stockholmarnas ledning.
:::

Leksands bästa kedja sett över hela matchen:
Fredrik Forsberg - Isac Skedung - William Wikman.
:::

Jag valde i kväll att sätta Ritola lite under lupp. För det är ändå anmärkningsvärt att en spelare med hans kaliber inte lyckas med mer än vad han gör på isen.

Men när man synar honom, är det inte så konstigt. Det ligger självklart mycket hos honom själv. Han åker och lunkar, slår passningar bakom ryggen till fel adress, är irriterad på motståndare och ser inte alls ut att vara i harmoni. Och är det någon spelare som smittar av sig på de andra, så är det en såpass etablerad spelare som Ritola, som ska vara en ledare.

Jag vet inte hur han är i båset, han klappar säkerligen om sina lagkamrater och hejar på, men på isen kräver jag så mycket mer av Mattias Ritola.
:::

Vad ska vi egentligen säga om Leksands powerplay? 

"Under all kritik" är lätt att ta till. Och det är också sant. Med så mycket kvalitet i spelartruppen är det skrämmande att man spelar så dåligt som man gör. Man skapar knappt målchanser – alls.

Det här måste bli så mycket bättre.
:::

Men det finns också spelare som det är roligare att se. Oliver Larsen är en av dessa. Den unge backtalangen har inte många fel där ute. Han står för en felfri insats och imponerar på mig. Stark i egen zon, leverar bra passningar uppåt i banan. Om jag ska plocka ut sex backar ur vår trupp är han den jag tar ut som nummer två, efter Lindgren.
:::

Johannes Johannesens hemmadebut?

Jodå, det syns förstås att det finns mycket hockey i denna norrbagge. Men samtidigt, det är märkligt att vi exempelvis spelar honom i powerplay. Vilket vi gjorde redan i första matchen när han ännu inte hade tränat med laget. Kanske ligger svaret mycket i hans fattning på klubban och bristen på högerfattade backar.
:::

– Vi måste sätta oss ner och konkret kolla vad det är vi ska göra. Vi måste jobba med powerplay-spelet och få upp pucktempot. Men också titta på vart man gör målen någonstans, för vi gör ju inga mål alls. Det finns verkligen mycket att jobba med, sade Jens Nielsen till C More.

Nielsen fortsätter:

– Killarna var ändå jättepositiva där inne. De var överens om att detta var bästa matchen på länge och vi är övertygade om att om vi spelar så här kommer detta att vända.
:::

Och så möter vi Timrå på bortaplan härnäst. Yes!

Vila hjärtat till onsdag.

LIF - AIK 0-3 (0-1, 0-0, 0-2)
Skott: 34-29 (16-2, 6-13, 12-14)
Utv-min: 18-18 (2-4, 6-8, 10-6)
Publik: 4902 personer

0-1 (05.42) Eric Norin (Jakobs, Frödén) spel 5-mot-4

Inga mål i andra perioden

0-2 (52.55) Jens Jakobs (Frödén, Almtorp)
0-3 (59.44) Eric Norin (utan assist) (öppen kasse)
Till top