Leksand lyckades inte stänga ner serieledarna

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
Leksand lyckades inte stänga. Timrå kvitterade sent och vann i förlängningen.
Foto: C More

Det har gått en timme nu sedan kvällens match i Tegera Arena avslutades. Jag fick lov att springa upp till en vaken dotter efter slutsignalen och tänkte därför inte skriva någon rapport.
Men här kommer den i alla fall.
:::
Det som hänger kvar är väl att Leksand måste lära sig att stänga en match. Oavsett hur matchen sett ut innan dess, det är helt ointressant, så måste du kunna hålla en 2-1-ledning med tre minuter kvar. Det får se ut hur det vill, käka bara upp pucken och vinn matchen.
:::
Nu lyckades Leksand inte med det i kväll heller (det har ju hänt förr under säsongen att tre poäng sent slutat med kvittering) och det känns oerhört surt att tre poäng till slut bara blev en.
:::
Om vi tar matchen liten från början, så tycker jag att det är en underhållande match! Det är ändå märkligt att vi har med oss ett ynka 1-0-resultat till den andra periodvilan, för sett till målchanserna som skapades hade det lika gärna kunnat stå 4-4.
:::
Leksand hade en debutant i sitt lag i kväll.
Matt Carey hade väntat länge på att få spela sin första match med den blåvita skölden på bröstet.
Så hur var han då?
Jodå, jag tycker att han ser intressant ut!
Han gick in i en lina med Lang och Porsberger. Behöver jag säga att det gick rätt snabbt där ute? Hehe! Han tillförde tyngd, ännu mer speed och ett jävlaranamma. Han var tung att möta i sarghörnen och för att vara första matchen var hans insats bra.
Han blir spännande att följa och jag är säker redan nu på att han kommer att bli en tillgång.
:::
Ritola - Friesen - Anton.
Lang - Carey - Porsch.
Där har Leksand två kedjor som ska leda det här laget.
:::
Det var 4880 personer som tog sig till Tegera Arena i kväll. Det är givetvis en jättefin publiksiffra en onsdag i slutet av november.
:::
Alex Friesen nätade på nytt. Det var hans åttonde mål för säsongen när han i en spelomställning fick pucken fri mellan tekningscirklarna av Ritola, tittade upp och placerade dit 2-1.
Fint arbete av Anton framför kassen, där han så ofta står.
Synd att det inte fick räcka till att bli matchavgörande till tre poäng bara.
:::
David Åslin står inte för några pengar i kväll och har bara ett mål och fem assist hittills den här säsongen. En tung säsongsinledning av Åslin som jag vill tro har så mycket mer i sig.
Det blev inga nya poäng i kväll, men något vi kan konstatera att ingen där ute jobbade hårdare än #29 i kväll.
Ingen. Och det kan ingen ta ifrån honom.
:::
Henrik Haukeland var tillbaka i Tegera i kväll, denna gången klädd i rött. Och det skulle visa sig att ex-leksingen hade vaknat på rätt sida, för när vi summerar den här matchen är han en av planens bästa spelare.
Han var riktigt bra och stod för ett par riktiga idioträddningar. Han visade helt enkelt varför han har hockeyallsvenskans bästa räddningsprocent.
:::
När Timrå kvitterade till 1-1 skrev jag på Twitter att det var ett drömmål från Anton Wedin – vilket det var.
Han transporterade pucken från egen blå, över Leksands blå, drog höger, tittade upp och snärtade upp kvitteringen i nättaket bakom Tex.
Jag fick en del mothugg och visst, ni som skrev har rätt i att det var oerhört svagt och passivt försvarsspel från Leksands sida.
Så får det kort och gott inte se ut.
Men det var ett vackert mål från Wedin, det tar jag inte ifrån honom.
:::
Det här var en match som hade kunnat sluta hur som helst. I anfallet innan Friesen gör 2-1 har Timrå en puck i stolpen nere hos Williamsson.
Så sett till det, är en poäng bra. Det kunde ha blivit noll.
Men när det ändå kommer ett ledningsmål med tre minuter kvar, då känns ett poängtapp ganska naturligt som en förlust.
Jag skulle väl säga att detta är något som Leffe och grabbarna i första hand har att jobba på. Det kommer bara bli viktigare och viktigare under den här resan; att kunna vinna tajta matcher.
Och inte minst när man får ett sent mål att gå på.
:::

LIF - TIK 2-3 efter förlängning (0-0, 1-0, 1-2, 0-1)
Skott: 34-28 (8-7, 13-7, 11-12, 2-2)
Utv-min: 4-4 (4-2, 0-2, 0-0, 0-0)
Publik: 4880 personer

Inga mål i första perioden

1-0 (31.59) Oskar Lang (4) (Bemström)

1-1 (44.26) Anton Wedin (Hardergård)
2-1 (56.56) Alex Friesen (8) (Ritola, Lindgren)
2-2 (59.08) Alex Lavoie (Dahlén, Gallo)

2-3 (62.21) Filip Hållander (Larsson, Johnsson)

Blåvita fansen tog över Hovet när Leksand vann

Leksands IF, Matchrapporter / Permalink / 0
(null)
Fullsatt Hovet när Leksand vann med 3-1.

Wow.
Det blev verkligen en hockeyfest på Hovet.
Det var slutsålt.
Det var Leksand som vann.
Och man gjorde det efter avgörande från kapten Karlsson.
Det var mycket som var fint med denna 'White and Blue Friday'.
:::
Värmningen var klar i tid.
AIK:s intro likaså.
Men sedan skulle tidigare AIK-profilen, Leif Holmgren, hyllas och hängas upp i taket. Detta gjorde att spelarna fick stå i varsitt bås och vänta i närmare 20 minuter. Det var först när speakern konstaterade att "nu är det dags för match!" som många ryckte till här inne och började tagga till.
:::
Det gällde även spelarna.
Och alla följer en ledare. Ritola var först av leksingarna att släppa hänget på sargen och satte sig i stället på bänken under ceremonin. Sekunder senare satt hela Leksands lag där.
:::
Det är AIK som inleder matchen absolut bäst. Visst fick de med sig ett powerplay som påverkade skottstatistiken, men efter sju minuter stod det 6-1 i avslut på mål. När 20 minuter hade gått, var det dock jämnare; 7-6.
:::
Jag tycker att Anton Öhman såg riktigt intressant ut. Han tog tag i pucken och var inte rädd för att hålla i den. Fick – som väntat – spela powerplay där han visade prov på både spelsinne och känsliga handleder genom små backhandflippar till rätt adress och annat.
:::
Superstars provade: SHL!
Inget svar.
De provade igen: SHL!
Inget svar.
Men vid tredje gången, fattade stockholmarna vinkeln.
Superstars: SHL!
Gnagarna: Hockeymördare!
Och så gick den runt i arenan ett par minuter.
:::
I andra perioden fick vi se en rejäl scenförändring. Om AIK vann den första perioden på poäng, så vann Leksand den andra på… både poäng – och framför allt mål.
:::
Leksand har fått igång sitt powerplayspel och det är därigenom kvällens första mål kommer. Olle Alsing får pucken på blå, avancerar in i banan en meter innan han skickar i väg en tyst handledare som Lundin inte ser.
Och en assist "inom parentes" till Tobbe Forsberg för jobbet framför mål. 1-0 Leksand.

:::
Och kort därefter kommer 2-0.
Då är det Ritola – som så långt hade varit ganska osynlig – stod för en fantastisk passning när han vid ena sarghörnet hittade Daniel Bertov som smugit upp och blivit fri vid bortre stolpen. Nummer 3 behövde inte göra annat än att sätta tejpen till pucken så var ledningen utökad.
:::
Leksands assisterande kaptener har vuxit till att bli lagets bästa backpar. Patrik Norén var en gigant i den här matchen och tillsammans med Alsing kompletterar de varandra väldigt bra.
:::
En annan gigant var Tex Williamsson. Det glödde i hans plockhandske i afton, han nöp allting och lite till. Dessutom fick han en helt annan hjälp från spelare med en något bättre inställning i kväll än vad Arntzen fick senast mot Almtuna.
:::
Leksingarna på bortastå ska hyllas för en bra insats. Mycket kärlek därifrån men också ett litet inslag av retstickor emellanåt. "Gnaget hysch-hysch", gjorde att man drog på smilbanden lite.
:::
Och på tal om Superstars så är det alltid lika roligt när stockholmare, oavsett AIK eller Djurgården, sjunger "en jävla massa bönder" för att provocera.
Tystnaden som sedan uppstår när leksingarna sjunger med och tar över ramsan. Det är exakt min humor.
:::
Okej då, en puck letade sig förbi Tex. Men då var det en styrning – med skymning – som till sist överlistade honom. Annars var Tex fläckfri och givetvis en stor del i den här segern med 23 räddningar.
:::
Det återstod tre minuter att spela när AIK:s reducering kom. Då var det svettigt. Jag tycker att Leksand spelar av den tredje perioden på ett mycket bra sätt och jag hittar hemmalagets första målchans efter 13.22.
Samtidigt ska man vara medveten om att en 2-0-ledning blir oerhört skör vid ett insläppt. Då är man bara ett skott från kvittering.
:::
Men det kommer ett avgörande. Knuts bökar fram pucken innanför egen blå fram till Martin Karlsson som kommer ensam med öppen kasse ihop med Tobbe Forsberg.
Och Martin Karlsson, han väljer ett distinkt avslut för att se till att målet inte hinner med att flytta på sig. Han kunde ha passat Tobbe, men #19 har redan gjort fem mål den här säsongen.
Kapten Karlsson, han ville spräcka sin nolla.
Förståeligt!
Skönt att spräcka den där nollan även om det inte står någon målvakt i vägen.
:::
En stor del i att Leksand spelar av tiden som man gör i tredje perioden, stavas Oskar Lang. Som han vrider och vänder i offensiv zon.
Det är i stort sett omöjligt att stoppa 170 centimeter Lang.
Häftigt!
Han gör i övrigt också en väldigt fin match.
:::
En studs tillbaka för ett Leksand där stora delarna av laget nu ska stanna i Stockholm över helgen som är ledig från träning.
Sedan på måndag är det dags att ladda om igen för match mot Timrå hemma på onsdag – förhoppningsvis med Matt Carey i laget så att vi får se honom spela någon gång.
:::
Men först njuter vi av denna seger som ger oss fyra poängs försprång på AIK. Vi är fortsatt trea, men jag räknar blint med att Oskarshamn inte kommer att bli att räkna med hela vägen in i mål.
:::
Trevlig helg, mina vänner!
:::

AIK - LIF 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)
Skott: 24-27 (7-6, 9-11, 8-10)
Utv-min: 6-6 (2-4, 2-2, 2-0)

Inga mål i den första perioden

0-1 (25.59) Olle Alsing (2) (Friesen, Bemström) spel 5-mot-4
0-2 (26.25) Daniel Bertov (2) (Ritola, Friesen)

1-2 (57.03) Jesper Frödén (Windlert, Axbom)
1-3 (59.37) Martin Karlsson (1) (utan assist) öppen kasse

Hockeyfest när Leksand gästar Hovet

Inför match, Leksands IF / Permalink / 0
(null)
Folket än så länge inträngda i barerna.

Hej Hovet.
Hej arenan där Leksand inte vunnit sedan kvalserien 2010 mot kvällens motstånd.
Hej min grumliga känsla i magen inför nedsläpp.
När detta skrivs värmer spelarna upp framför mig och läktarna börjar fyllas på. Det snackas om publikrekord för Hockeyallsvenskan i kväll och vi vet sedan tidigare att när det är fullsatt på Hovet, då kan det vara bra tryck.
Riktigt bra tryck till och med.
:::
Anton Öhman är i Leksand för att bredda truppen. Det lilla jag har sett av honom nu under uppvärmningen, lämnar en analys till er att jag tror att han gör mål i kväll. Kom ihåg vart ni läste det först.
:::
Tårtbiten som Leksand har fått till sitt förfogande i kväll lär även den bli full.
:::
Black Friday-hysterin över hela landet (världen?) har väl aldrig varit hetare tidigare år än vad den är i år. Eller har jag bara förträngt hur många sms jag fick redan i fjol av diverse företag som vill att jag ska checka in just deras rea?
Nåja.
Återstår att se vilken typ av Black Friday det blir här i kväll. Får hemmalaget bestämma blir den väldigt svart – för Leksand. Att Black Army (finns de ens fortfarande?) tar över på läktarna och att gnagarna på isen kör över masarna.
Vi får väl se vad det blir med det.
Det kan också bli en riktigt mörk afton på andra sätt, om det skulle bli så att knätofsarna åker hem till Dalarna igen med tre poäng.
:::
Anton Öhman var det ja. Jag tycker att han ser ut att ha bra händer. Inte snabbast på rören, men ändå rörlig med pucken. Går in tillsammans med vad som ändå får ses som vårt svagaste backkort i kväll, Sebbe Björnstad.
Det kan bli bra, det kan bli dåligt.
Men jag gillar att Anton är rightare. Och ska man se till vår tidigare inlåning på backen från Norge som var högerfattad, Mr Johannessen, så blir det väl spel i powerplay direkt för vårt senaste tillskott.
:::
Fredrik Lindgren saknas.
Det pratades om känningar på #16 redan inför matchen mot Almtuna i onsdags. Och nu ser vi alltså när vi vilar ögonen på laguppställningen att han har fått lov att slänga in handduken. Ett tungt avbräck, speciellt en sådan kväll.
:::
Jag trodde att det första man skulle höra härifrån skulle vara ”vi hatar Leksand”. Men nu när publiken för första gången hörs, är det ”vi älskar Gnaget” som skanderas från stockholmarna.
Fint ändå.
De kan ju onekligen om de vill.
:::
Linus Lundin, AIK:s målvakt, landar på 92.40 i räddningsprocent efter att ha spelat 19 matcher så här långt den här säsongen.
Det är en fjärdeplats totalt.
Tex Williamsson, som startar för Leksand, hittar vi på en 15:e-plats totalt, på 90.23.
:::
En mycket viktig match detta på många sätt.
En av hittar vi direkt om vi tittar på tabellen.
Leksand 34 poäng.
AIK 33.
:::
Det tog sin lilla tid, men där kom den:
”Vi hatar Leksand.”
Och direkt efter:
”Vi hatar Bajen.”
Jag kommer aldrig att förstå det där.
:::
Dags att dra igång detta.
Introt rullar.
AIK mot Leksand.
Fullsatt Hovet.
Det här blir roligt!
Vi hörs efteråt.

Till top